NOTE Concept

Activități pentru copii și Cutia mea creativă

Sigur te-ai prins că am o afinitate spre creativitate de-a lungul anilor de când activez în acest domeniu. Iar spre proiectele dedicate copiilor este și mai mare afinitatea, entuziasmul, dorința de a aduce bucurie. Tocmai de aceea acest material cu activități pentru copii și Cutia mea creativă este unul ce din start îmi aduce o stare de bine.

Cutia mea creativă este cel mai recent proiect amplu marca NOTE Concept și presupune combinarea mai multor elemente de calitate ce să activeze creativitatea copiilor. Toate modelele create până acum le poți găsi în categoria Proiecte pentru copii.

În jurul anilor ’30 ai secolului trecut a devenit posibilă introducerea în limbajul specializat al unui termen care s-a păstrat şi în zilele noastre, acela de „creativitate”. S-a deschis astfel o nouă etapă de studiu şi cercetare şi s-a declanşat o adevărată explozie de preocupări pentru a-l descifra, a-l pătrunde în esenţa lui, a-l explica şi a-l valorifica apoi în diferite forme. Dicţionarele de specialitate îl confirmă pe G. Allport (1938) ca iniţiator al fenomenului astfel denumit.

Cercetările de specialitate orientate către creativitatea la copii demonstrat că aceștia posedă în mod natural o imaginație bogată și o  tendință naturală spre explorare și descoperirea lumii din jur, fiind extrem de creativi. Însă acest nivel ridicat al creativității nu se menține neapărat pe toată durata copilăriei sau la vârsta adultă. Tendința este de a scădea în jurul vârstei de 5-6 ani.

Creativitatea este un proces complex, în care sunt implicate mai multe atribute psihologice.

Altfel spus, ca un copil să se exprime creativ, el are nevoie de o combinație din aceste trăsături și abilități. Cercetătorul Sandra Russ, psiholog clinician, a studiat preponderent abilitățile de joc la copii și implicațiile acestora. De aceea a sugerat un model de trăsături și abilități necesare și importante în dezvoltarea creativității unui copil:

  • trăsături de personalitate: încredere în sine, capacitatea de a tolera ambiguitatea, motivație;
  • procese emoționale: fantezie exprimată în timpul jocului, abilitatea de a găsi plăcere în provocări, capacitatea de implicare în activități, toleranța la anxietate;
  • abilități cognitive: gândire divergentă, capacitatea de a reordona informațiile și de a schimba unele  modele de gândire, orientare către rezolvarea de probleme, bagaj bogat de cunoștințe.

Activități pentru copii și Cutia mea creativă

La baza dezvoltării creativității copilului stă în primul rând jocul, pentru că atât creativitatea, cât și jocul solicită imaginație, rezolvarea de probleme, capacitatea de a lua decizii, abilitatea de a gestiona emoțiile. Nu degeaba adulții care vor să devină mai creativi sunt încurajați și ei să se joace.

Pornind de la afirmația de mai sus, îți sugerăm câteva activități pentru copii și Cutia mea creativă:

  • Unde ai vrea să ajungi în această vacanță? – alege Cutia mea creativă cu vehicule și oferă-i copilului tău ocazia de a exersa abilitatea de vizualizare a unei destinații anume și ulterior stabilirea unui posibil plan de activități odată ajunși la destinație. Cât timp el pictează liber blankurile din lemn din cutie cu ajutorul pensulei și a acuarelei, rolul tău ca părinte este să schițezi planul de vacanță pe parcursul activității din conversațiile purtate.
  • Insecte camuflate – provocarea copilului este de a colora cât mai camuflat insectele din lemn regăsite în Cutia mea creativă cu insecte astfel încât să fie greu de găsit după ce sunt ”ascunse” de părinte în curtea casei sau într-o ieșire în parc. Astfel copilul exersează abilitatea de a integra prin intermediul culorii un element cât mai fidel redat într-un anumit peisaj.
  • Farsa dulciurilor – copilul împreună cu o rudă apropiată pot personaliza formele din blank găsite în Cutia mea creativă cu dulciuri din lemn și apoi să își păcălească părinții că au găsit dulciuri cât au fost ei plecați la muncă și că le-a lăsat și lor câteva bucăți de ciocolată gourmet. Ar fi frumos să li se zică înainte să muște din ”ciocolată” că a fost o farsă, asta dacă nu s-au prins până atunci. Asta ar însemna că a desenat foarte convingător.

Sugestii putem oferi, însă cele mai frumoase activități pentru copii cu cutia mea creativă ies atunci când le oferim acestora baze de calitate și le oferim spațiu. Ca ei să creeze și noi să le fim asistenți.

Încearcă și tu!

%d blogeri au apreciat: